Sery to żywność, która gości na naszych stołach od wieków. Urozmaica nasze śniadania, dodaje smaku potrawom, idealnie komponuje się z winem oraz dostarcza wartości odżywczych do naszego organizmu. Obecnie na świecie istnieje około 4 tysięcy gatunków sera! W zapasach internetowej spiżarni Schroniska Bukowina mieści się wiele gatunków tego przysmaku. Znajdziesz u nas oryginalne
oraz najsmaczniejsze !KLASYFIKACJA SERÓW
Aby móc dokonać klasyfikacji serów, należy podzielić je według rodzaju mleka, z którego są wytwarzane. Wyróżniamy sery z mleka owczego, krowiego lub koziego. Powszechnie znane rodzaje sera z mleka krowiego to gouda oraz ementaler, z kolei z owczego to oscypek lub bryndza, a koziego cabrion.
Proces produkcji większości serów na początku wygląda tak samo – polega na wyrównaniu zawartości tłuszczu w mleku oraz jego pasteryzacji. Następnie dodawane są bakterie właściwe dla danego gatunku sera, z kolei dalsze etapy produkcji uzależnione są od jego rodzaju. Możemy wyróżnić cztery gatunki serów:
- zwarowe – tworzone ze zwaru (ricotta),
- podpuszczkowe – w czasie ich produkcji do mleka dodaje się podpuszczkę, czyli enzym trawienny odpowiedzialny za krzepnięcie mleka. Dzielimy je na miękkie (np. brie, camembert), półtwarde (np. ser limburski) oraz twarde (np. ementaler, parmezan, cheddar, czy gouda),
- kwasowe ukwaszane kulturami bakterii mleka (twarogi),
- kwasowo-podpuszczkowe łączące obydwa wcześniejsze sposoby (serki homogenizowane oraz wiejskie).
JAK DZIELIMY SERY MIĘKKIE I SERY TWARDE?
Sery miękkie, parzone, łagodne w smaku to mozzarella, ricotta, feta i mascarpone. Idealnie sprawdzą się do sałatek, zapiekanek i deserów. Do tej grupy zalicza się także sery pleśniowe m.in. camembert, brie oraz gorgonzolę.
Sery twarde zawierają mnóstwo wapnia i białka oraz witaminy z grupy B i D. Ich spożywanie zaleca się dzieciom, gdyż są źródłem budulca kości i stoją na straży zdrowych zębów. Zalicza się do nich typ włoski – np. parmezan, typ angielski – sery kwasowe, ostre np. cheddar oraz typ holenderski i szwajcarski – edam i emmental.
Wyróżniamy również sery topione, których produkcja opiera się na topieniu serów twardych z masłem, serwatką w proszku z dodatkiem soli emulgujących. Na sklepowych półkach można je znaleźć w różnych smakach: z papryką lub pieczarkami.
KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA NAJBARDZIEJ POPULARNYCH GATUNKÓW SERÓW
ROQUEFORT
Bez wątpienia można go okrzyknąć prawdziwym królem wśród francuskich serów niebieskich. Wytwarzany z mleka owczego, twardy, kruchy, a zarazem kremowy, otoczony równomiernie zielono niebieskimi żyłkami, opleciony pikantną skórką.
GORGONZOLA
Ten włoski przysmak z pewnością znany jest każdemu. Kremowa, miękka konsystencja sprawia, że ser pleśniowy rozpływa się w ustach. Na jego powierzchni można dostrzec niebiesko zielone żyłki, jest łagodny w smaku.
To typ sera podpuszczkowego, twardy, wytwarzany jest z mleka krowiego. Charakteryzuje się świeżym, słodkim smakiem. Jego konsystencja jest zwarta, ale i krucha. Ma intensywny smak i zapach. Parmezan to ser dojrzewający przez co jest wyrobem drogim i używanym w niewielkich ilościach.
Znajdziesz go w naszym sklepie internetowym:
- zarówno w całości:
- jak i tarty:
PECORINO ROMANO
Obok parmezanu to jeden z najsłynniejszych włoskich serów. Zrobiony z mleka owczego, ma twardą, zbitą strukturę i łatwo się kruszy. Pecorino to ser dojrzewający o niesamowitym smaku i aromacie. Dostępny w naszej ofercie:
BRIE
Elastyczny, miękki miąższ sprawia, że ser produkowany we Francji rozpływa się w ustach. To typ sera dojrzewającego, który wytwarza się z mleka krowiego. Lejący się środek okryty jest pomarszczoną skórką z nalotem białej pleśni. Ma łagodny smak i zapach.
CAMEMBERT
Kolejnym rodzajem francuskiego sera jest dojrzewający, z porostem pleśni, produkowany z mleka krowiego camembert. Jego miąższ jest jednolity, pozbawiony oczek. W porównaniu z brie, jest bardziej wyrazisty, ostry.
GOUDA
Ten gatunek sera z pewnością nie raz gościł na naszych kanapkach. Holenderski żółty ser wytwarzany z mleka krowiego swoim kształtem przypomina cylinder. Ma wyrazisty zapach i śmietankowy smak, charakteryzuje się niewielką ilością dziurek.
EMMENTAL (EMMENTALER)
Okrągłe, duże oczka możemy znaleźć w szwajcarskim serze żółtym. Wytworzony z mleka krowiego, cechuje się łagodnym słodkawo – orzechowym smakiem i zapachem oraz zwartą, elastyczną konsystencją. To produkt używany w naszej restauracji Schronisko Bukowina! Sprowadzony został z włoskiej restauracji, specjalnie dla naszych kulinarnych potrzeb. Możesz mieć go również w swojej kuchni!
CHEDDAR
To przedstawiciel angielskich serów – twardy, długo dojrzewający, z mleka krowiego. Charakteryzuje go kwaskowy smak.
Jego produkcja odbywa się poprzez zastosowanie techniki pasta filata. Oznacza to, że ser (skrzep) jest podgrzewany i rozciągany do momentu, aż stanie się elastyczny. Powstaje z mleka krowiego lub bawolic. Formowany jest w kształcie kuli i przechowywany w serwatce. Posiada łagodny smak. Spróbuj
dostępnej w naszym sklepie online.DLACZEGO WARTO JEŚĆ SERY?
Sery to produkty bogate w białka, witaminy i tłuszcze. Nie wszystkie jednak posiadają takie same wartości odżywcze, są one uzależnione od poszczególnych gatunków lub rodzajów serów. Sery dojrzewające zawierają cynk, przez co świetnie wpływają na stan skóry i włosów oraz dbają o nasz metabolizm. Poleca się je głównie osobom cierpiącym na osteoporozę lub krzywice, gdyż posiadają duże ilości wapnia oraz fosforu. Sery takie jak cheddar, gouda oraz parmezan nie zawierają laktozy, dlatego mogą być spożywane przez alergików.